מהפכה בזירת הנדל"ן המניב: המשקיעים נוהרים לאפיק חדש ומסקרן
לפני קצת יותר משנה וחצי היו בישראל כ-70 חללי עבודה משותפים בלבד. כיום, מנתוני האתר Spacing שמרכז מידע על כל חללי העבודה המשותפים בארץ, עולה כי פועלים לא פחות מ-217 מתחמים כאלה בישראל – עלייה של 210 אחוזים. לאור הנתונים הלא מעודדים על ריבית אפסית במשק וקיפאון בשוק הנדל"ן, עם ירידה של 1.2 אחוזים במדד מחירי הדירות בחצי הראשון של 2018, רבים נושאים את עיניהם דווקא לתחום הזה, שעל פי התחזיות צפוי להמשיך ולהתפתח מאוד בשנים הקרובות.
אז מהו הסוד של מתחמי העבודה המשותפים? למה כל כך הרבה אנשים בשנים האחרונות בוחרים שלא לשכור משרד משלהם, אלא לעבוד במתחמים שהופכים למעין קהילות של ממש – עם אופי, חיים וקצב משלהן?
"אם אדם רוצה לשכור משרד משלו, הוא צריך לדאוג גם לארנונה, ניקיון, ביטוח, דמי ניהול ועוד אלף ואחד מטרדים כאלה", מסביר משה פלדמן, מנכ"ל OFFIX המפעילה שני מתחמי עבודה משותפים בראשון לציון. "מנגד, כשאתה עובד בחלל עבודה משותף, מישהו אחר למעשה דואג לכל הדברים האלה בשבילך, ואתה יכול להתרכז אך ורק בפיתוח העסק שלך".
המתחמים המשותפים, כך הוא מסביר, הם האזור האידאלי לנטוורקינג שבסופו של דבר יקדם את העסק שלך. שם אתה עובד לצד רואי חשבון, עורכי דין, מקדמי אתרים, מתכנתים, גרפיקאים, סוכני ביטוח ועוד. הייעוץ וההפריה ההדדית ניתנים במתחמים אלו ללא תשלום – ויש לכך ערך עסקי רב.
בנוסף, במתחם עבודה משותף העובדים אמנם משלמים על המשרד שבו הם עובדים, אך מקבלים גם שירותים נוספים ללא תוספת תשלום, לרבות מטבח מאובזר, חדר ישיבות, אזורי עבודה משותפים ושירותי משרד. בחלק ממתחמי העבודה המשותפים יש גם פעילויות הווי והעשרה לכל העובדים ללא תוספת תשלום.
אפיק השקעה לא רק לבעלי הון
על אף הגידול המתמשך בדרישה לחללי עבודה משותפים, הקמה וניהול שלהם עדיין דורשים השקעת סכום כסף גבוה ביותר. לכן השקעה כזו נותרה עד היום בהישג ידם של בעלי אמצעים ולא של האזרח הפשוט. אולם כעת, פלדמן משיק שירות שיאפשר לאנשים נוספים ורבים לקחת חלק במהפכה הזאת – גם בהשקעה של סכומים נמוכים יחסית.
"בתקופה האחרונה התחלנו להציע אפשרות של רכישת משרדים בגדלים משתנים במתחמי העבודה המשותפים של Offix", הוא מספר. "זו בעצם נישה חדשה להשקעה, שמתאימה למשקיעים קטנים וגדולים ומאפשרת לשלם החל ממאה אלף שקלים על נכס נדל"ני מניב שרשום על שמך בטאבו".
ההצעה החדשה, כך מעיד פלדמן, מעוררת סקרנות רבה בשוק, בין היתר הודות לתשואה הגבוהה שלה אל מול שאר אפיקי ההשקעה. "התשואות הידועות במשק עומדות על בין שבעה לשמונה אחוזים. אצלנו הריביות עומדות על בין עשרה ל-13 אחוזים. נכס שיושכר ב-95 אלף לדוגמה, יניב הכנסה חודשית של אלף שקלים בחודש ויחזיר את ההשקעה ככל הנראה תוך שבע שנים בלבד".
לדבריו, לאור הביקוש הגבוה לעבודה בחללים משותפים, נכסים אלו נהנים מסיכויי השכרה גבוהים. בנוסף, כשרוכשים את המשרד הוא כבר מעוצב ומאובזר ברמת גימור גבוהה – לכן אין צורך להשקיע סכום נוסף בשיפוצו. בעלי המשרדים ישלמו דמי ניהול קבועים ובתמורה ייהנו מחברת ניהול שתשלם בעבורם את החשבונות, תעשה עבודות אחזקה שוטפות ותספק גם שירותים משרדיים בתעריפים ידועים מראש.
כיום מציע פלדמן משרדים בגדלים משתנים שמתאימים לאדם אחד עד ארבעה. המתחם כולל כאמור לא רק את המשרד, אלא גם שירותים נוספים כמו חדר ישיבות, מטבח, טרקלין עסקים, אינטרנט מהיר וחנייה בחינם. בעלי המשרדים יכולים גם להיעזר בשירות ניהול לנכס, הכולל מציאת דיירים, גביית כספים וליווי צמוד.
עם זאת, לא הכול ורוד למשקיעים. חשוב לציין כי כשרוכשים משרד במתחם משותף, יש לשלם דמי ניהול ואחזקה גם כשאף אחד לא משתמש בו, כמו לדוגמה בטיסות לחו"ל. עם זאת, גם אם המשרד לא יהיה בשימוש לתקופה קצרה, ההשקעה עדיין נחשבת רווחית ביותר בטווח הארוך.
"כיום, חללי העבודה המשותפים מהווים רק כאחוז אחד מכל הנדל"ן המניב בארץ", מסביר פלדמן. "אבל אני ועוד אנשי עסקים רבים מאמינים שהתחום הזה גדל בקצב מהיר וזה בדיוק הזמן לקפוץ על הספינה. הרבה אנשים היום מבינים שבמקום לרכוש משרד בסכום גבוה ולדאוג לו מא' ועד ת', משתלם יותר לרכוש משרד בחלל משותף – ללא כאבי ראש, במחיר הוגן ועם תשואה אטרקטיבית".